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Question:
In the 22EF (Evidence of Funds addendum), section 1c, mid-paragraph, can you please clarify 
"and for which there is no contingency"? Does it refer to 22Q and 22B?

The language refers to any funds that buyer must pay at closing and for which buyer's 
obligation to pay those funds is already protected by another contingency. For example, buyer 
could have a Form 22B (home sale contingency) or Form 22Q (pending sale contingency) 
protecting buyer's obligations related to funds that will be generated from the sale and closing 
of real estate owned by buyer. Buyer could also have a Form 22A (financing contingency) 
protecting buyer's obligations related to funds that will be generated from buyer's financing. 
Those are typically the forms, from the statewide forms system, creating a contingency 
protecting buyer's financial obligations at closing. If buyer has any of those forms in the 
transaction, buyer should NOT use Form 22EF (Evidence of Funds addendum) to disclose 
buyer's reliance on the same source of funds. Said differently, if buyer has a Form 22B or 22Q 
protecting buyer's obligations related to funds coming from the sale of real estate, buyer 
should not disclose those same funds in the Form 22EF and if buyer has a Form 22A protecting 
buyer's obligations related to financed funds, buyer should not disclose those same funds in 
the Form 22EF.

It is possible, however, that buyer will be relying on funds from the sale of real property and 
include a Form 22B in the transaction while at the same time relying on a gift from a family 
member. In that case, buyer would include the Form 22B as it relates to the sale of the real 
estate and also include a Form 22EF, disclosing the gift funds.
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